Ιούλιος 2003 - Τεύχος 2

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτό είναι το δεύτερο τεύχος του ηλεκτρονικού μας newsletter.

Ελπίζουμε να βρείτε τα περιεχόμενά του ενδιαφέροντα.

Βέβαια περιμένουμε πάντα τις απόψεις και υποδείξεις σας για βελτίωση όπως επίσης και δράσεις κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζετε και θα θέλατε να προβάλετε μέσα από αυτό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για να το εκτυπώσετε
Στείλτε το σε άλλους
Για να στείλετε σχόλια
Για τεχνικά προβλήματα
Διεθνή Νέα

O Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος για την Ε.Κ.Ε. έφθασε στην Πορτογαλία και προχωρά στην Πολωνία
Ο Ευρωπαϊκός Επιχειρηματικός Μαραθώνιος για την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ξεκίνησε από την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2001 έφθασε στη Setubal της Πορτογαλίας.
Στο συνέδριο που έγινε τον περασμένο Μάϊο μίλησαν ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών, ο Ευρωβουλευτής Richard Howitt, εκπρόσωποι από τους οργανισμούς Ethos της Βραζιλίας και UN Global Compact και στελέχη επιχειρήσεων ενώ στο τέλος η πλακέτα με το χαρακτηριστικό "χαμόγελο" πέρασε στην Πολωνία όπου τον ερχόμενο Οκτώβριο η Βαρσοβία θα είναι ο επόμενος σταθμός του Μαραθωνίου.

Κοινωνικός και Περιβαλλοντικός Απολογισμός - Έρευνα για το 2003
Πρόσφατα, το www.csrnetwork.com κυκλοφόρησε τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε σχετικά με τη δημοσίευση περιβαλλοντικών και κοινωνικών απολογισμών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι :

 • Οι μισές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου δημοσιεύουν απολογισμούς (49% το 2003 από 44% το 1999)
 • Οι περισσότερες δημοσιεύουν ένα συνδυασμένο περιβαλλοντικό και κοινωνικό απολογισμό αντί για έναν απλά περιβαλλοντικό απολογισμό
 • Υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση για διαφάνεια
 • Για πρώτη φορά η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιριών αναφέρουν την τοποθέτησή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Πάνω από το ένα τρίτο των εταιριών αναφέρουν δράσεις για μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
 • Όλο και περισσότερες εταιρίες στρέφονται σε ευρύτερα παγκόσμια θέματα που έχουν σχέση με τον τομέα στον οποίο ανήκουν.
  Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση Julie.owen@csrnetwork.com
 • Σουηδία : υποχρέωση των εταιριών να προσφέρουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια
  Η Σουηδική Κυβέρνηση προώθησε ένα νέο μοντέλο ενίσχυσης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την 1η του περασμένου Μαϊου συμφωνήθηκε ότι όλες οι εταιρίες ενέργειας οφείλουν να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, τα κύματα ή τον ήλιο. Μέχρι τον επόμενο Απρίλιο οι εταιρίες πρέπει να αποδείξουν ότι τουλάχιστον το 7,4% της ισχύος τους αγοράστηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί σε 17% μέχρι το 2010.

  Σουηδία : η συμμετοχή γυναικών στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων διπλασιάζεται
  Σε συνέχεια δημόσιας πρόσκλησης του Αντιπροέδρου της Σουηδικής Κυβέρνησης, ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια εταιριών διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο από 6,3% σε 11,2%.

  Εργοδότες και σωματεία μαζί στην καταπολέμηση του Aids
  Δύο από τις μεγαλύτερες εργασιακές οργανώσεις στον κόσμο, η Διεθνής Οργάνωση Εργοδοτών (ΙΟΕ) και η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων Ελεύθερου Εμπορίου (ICFTU) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση δέσμευσής τους για καταπολέμηση του Aids.

  Βολές κατά της βιομηχανίας τροφίμων
  Έρευνα της Guardian/ICM έδειξε ότι το 82% των καταναλωτών στην Αγγλία ζητούν να καταργηθούν οι διαφημίσεις των τροφίμων που απευθύνονται σε παιδιά και ότι το 79% πιστεύουν πως οι παραγωγοί τροφίμων είναι ανεύθυνοι.

  Οι Υπουργοί των G8 ζητούν περισσότερες πρωτοβουλίες Ε.Κ.Ε.
  Στη διακήρυξή τους για "Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και προώθησης της υπεύθυνης οικονομίας της αγοράς" οι Υπουργοί των G8, που συναντήθηκαν πρόσφατα στο Evian της Γαλλίας, ζήτησαν από τις πολυεθνικές εταιρίες να αναλάβουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ευθύνες. (Πηγή : G8)

  Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν για τη μόλυνση
  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την προώθηση ενός νέου πλαισίου το οποίο θα καθιστά τις επιχειρήσεις πλήρως υπεύθυνες για τις όποιες περιβαλλοντικές καταστροφές προκαλούν. Θα ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη περιβαλλοντικής ευθύνης και να είναι υπεύθυνες για τον καθαρισμό όποιας μόλυνσης προκαλούν. (Πηγή : The Guardian)

  Το Multi-Stakeholder Forum της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  Το Multi-Stakeholder Forum της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται τώρα στο δεύτερο στάδιο των συναντήσεών του, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της γνώσης της Ε.Κ.Ε. και στην ενθάρρυνση κοινωνικά υπεύθυνων πρακτικών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  Στις συναντήσεις έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης από την παράθεση μεμονωμένων καλών πρακτικών.

  Τοπικά Νέα

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας
  Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας με την αρχική νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μετεξελίχθηκε σε Σωματείο με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της έννοιας και των καλών πρακτικών εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

  Στις αρχαιρεσίες του Σωματείου για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που έγιναν πρόσφατα, εκλέχθηκαν οι:

  Πρόεδρος: Νικόλαος Αναλυτής, εκπρόσωπος της Α.Ε. ΤΙΤΑΝ,
  Αντιπρόεδρος : Ρένα Κουμάντου, εκπρόσωπος της ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ και ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ A.E.E.,
  Γραμματέας: Μαρία Αλεξίου, εκπρόσωπος της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.,
  Ταμίας: Μάρβα Σκαρμέα, εκπρόσωπος της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ,
  Μέλη : Δημήτρης Δανηλάτος, εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Α.,
  Χρυσούλα Εξάρχου, εκπρόσωπος της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε.
  Ρένα Μπαρδάνη, εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β.
  Εταιρικά Νέα

  Ενεργή η συμμετοχή της Toyota Ελλάς στο πανηγύρι της αγάπης 2003
  Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Toyota Ελλάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Κέντρου Υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Το Εργαστήρι", προσφέροντας ως ένα ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης των σημαντικών προσπαθειών του ένα αυτοκίνητο Yaris 1.0 5dr. Το αυτοκίνητο δόθηκε ως έπαθλο στη λαχειοφόρο αγορά "Πανηγύρι της αγάπης" που διοργάνωσε "Το Εργαστήρι", με στόχο την οικονομική ενίσχυση για την ανέγερση κατοικιών ημιαυτόνομης διαβίωσης των ατόμων του κέντρου.

  Στο "Πανηγύρι της αγάπης 2003" που διοργανώθηκε στο χώρο της πλατείας Κοτζιά φιλοξενήθηκαν 40 περίπτερα στα οποία εκτίθεντο αντιπροσωπευτικά προϊόντων χωρών - προσφορά διαφόρων Πρεσβειών, έργα των εκπαιδευομένων από το Εργαστήρι, προϊόντα - προσφορά μεγάλων εταιριών, καθώς και άλλα προϊόντα - προσφορά μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται εθελοντικά και στηρίζουν το Εργαστήρι.

  Σε ολόκληρη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο χώρος καλύφθηκε από ποικίλες καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις, όπως εμφανίσεις χορωδιών και χορευτικών συγκροτημάτων, προγράμματα του παιδικού μουσείου, εμφανίσεις μουσικών συγκροτημάτων, κ.α.

  Το "Εργαστήρι", ένα κέντρο ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση, σκορπά ελπίδες ζωής, δημιουργώντας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, να συνεχίσουν την κατάρτισή τους και να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Γιατί τα άτομα με νοητική υστέρηση, οι άνθρωποι που όλοι μας πολύ εύκολα τοποθετούμε στο περιθώριο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά άνθρωποι ξεχωριστοί. Aνθρωποι που με τη στήριξη, το χαμόγελο, την αγάπη και τη βοήθειά μας μπορούν να βγάλουν στην επιφάνεια τις σημαντικές τους δυνατότητες και να παλέψουν στη ζωή επί ίσοις όροις.

  10 χρόνια Vodafone στην Ελλάδα
  Σε μια εξαιρετική εκδήλωση που έγινε στον Πύργο της Βασιλίσσης (Αγ. Ανάργυροι), η Vodafone γιόρτασε τα 10 χρόνια της στην Ελλάδα.
  Είναι γνωστό ότι πέρα από την εντυπωσιακή εξέλιξή της στην Ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας, η εταιρία έχει να παρουσιάσει και μεγάλο αριθμό προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης.

  Οδηγός από την Manpower
  H Manpower δημοσίευσε έναν οδηγό για εργοδότες σχετικά με το πώς θα παίρνουν συνεντεύξεις προκειμένου να προσλάβουν άτομα με αναπηρίες.
  Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στη σελίδα Working with disabilities του CSR Europe.

  Εκπαίδευση των Εθνικών Εκπροσώπων
  Οι 18 εθνικοί εκπρόσωποι του CSR Europe συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για ένα ενημερωτικό-εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τις πολιτικές που αφορούν τα μέλη των δικτύων. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Levi Strauss και επικεντρώθηκε στις πολιτικές αύξησης των μελών και βελτίωσης των προσφερομένων προς αυτούς υπηρεσιών.

  Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. υπέγραψε το Global Contract
  Mετά την υπογραφή του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών από την εταιρία ΤΙΤΑΝ, το πρώτο παράδειγμα εφαρμογής των αρχών του Συμφώνου, που παρουσίασε η εταιρία στο αρμόδιο γραφείο και αφορά την εφαρμογή της πολιτικής για την Υγιεινή κι Ασφάλεια των εργαζομένων, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, στη διεύθυνση www.unglobalcompact.org?learning.

  Newsletter created & hosted by ΘΗΡΑΤΡΟΝ